Gusztáv en Elsa Balázs

Dr. Gusztáv Balázs

Gusztáv (danser/dansdocent/choreograaf) geeft al vanaf 1975 jong en oud les in diverse dansvormen. Gusztáv is tevens etnoloog en promoveerde op het onderwerp Hongaarse zigeunerdans. Zo'n 25 jaar lang verzorgde hij in Hongarije danskampen waar hij de Roma jongens en meisjes hun eigen traditionele dansen (terug) leerde. Als danser won hij vele prijzen zoals de "Gouden Sporen", in Hongarije een hoge onderscheiding. Hier in Nederland geeft Gusztáv werelddans op verschillende basisscholen. Samen met zijn vrouw geeft hij ook les aan theaterdansgroep ?erga . Deze getalenteerde dansgroep is vooral gespecialiseerd in Hongaarse en Roma dans. En dan zijn er de workshops in binnen- en buitenland waar het echtpaar meestal samen les geeft. Gusztáv heeft hier in Nederland de eerste Roma dansopleiding 'Romano Kheljipo' opgericht. Hier kunnen studenten intensief lessen/workshops volgen in Roma dans, zang, geschiedenis en cultuur. Ook is hij de oprichter en leider van het Roma orkest Maljaki Luludji. Het was/is Gusztáv zijn bedoeling om met deze muziekgroep de pure Roma muziek op toneel te brengen. Veel van de dansliedjes en ballades heeft hij zelf verzameld.

Elsa Balázs

Elsa is een (gediplomeerd) dansdocente/danseres met veelzijdige dansachtergrond. Zij is geschoold in dansvormen uit verschillende culturen. In haar lessen/workshops kan men vooral kennismaken met haar specialisatie Roma (zang- en dans). Samen met haar man Gusztáv reist zij regelmatig naar het buitenland om de dans, zang en oude tradities te onderzoeken en er over te schrijven. Zo was het echtpaar de afgelopen jaren regelmatig in Transylvanië om de zang en dans zeer uitvoerig te onderzoeken. Natuurlijk wordt veel van het verzamelde materiaal gebruikt tijdens de lessen.Wekelijks staan verschillende dans- en bewegingsgroepen (o.a. Zumba dansfitness, bewegingslessen voor senioren, kinderdanslessen) onder haar leiding. Elsa heeft ruim 25 jaar geleden stichting ?erga opgericht!

Naast het lesgeven is zij de zangeres in het Roma orkest Maljaki Luludji (Wilde Bloem). Dit orkest brengt dansliedjes en ballades uit Hongarije, Roemenië, Rusland en de Balkan op toneel.

© 2018