Orkest Maljaki Luludji

Maljaki Luludji (Wilde Bloem) staat o.l.v. de virtuoze danser dr. Gusztáv Balázs, muzikant, zanger, danser, etnoloog en dansdocent. Dit orkest werkt regelmatig samen met de dansgroep ?erga (o.a. bij de voorstelling 'Roma Tradities').

De Walachische (Olah) roma uit Oost-Hongarije spreken nog steeds de zigeunertaal 'Romanes'. Zij hebben hebben hun eigen warmbloedige, meerstemmige liederen, die begeleid worden met vingerknippen, voetengestamp, lepels, waterkan en mondbas (met de stem wordt de bas geïmiteerd). Ook de zogenaamde pergetés (rollende klanken) worden veelvuldig gebruikt tijdens de dansliedjes. Dit alles geeft een geweldig opzwepend effect. Deze muziek levert het bewijs dat je voor een feestje niet meer nodig hebt.

De leden van Maljaki Luludji gebruiken tijdens de concerten dan ook graag veel materiaal van de Olah roma. Deze groep spreekt trouwens naast hun moedertaal Romanes ook Hongaars. Hun taal, gebruiken, sprookjes, ballades, volksliedjes en volksdans worden nog steeds beoefend en van generatie op generatie doorgegeven. De belangrijkste (trekkende) beroepen waren: smid, stenenbakker, ketellapper, dierenhandelaar (vooral paarden), waarzegster (handlezen). In de tekst van hun liederen zijn deze oude beroepen terug te vinden (werkliederen).

Maljaki brengt vele authentieke nummers die door Gusztáv Balázs zijn verzameld en daarnaast schrijft Gusztáv ontbrekende en aanvullende teksten zelf. Veel Hongaars materiaal van de Walachische roma (Olah), maar daarnaast kan men op de nieuwste Cd ook liedjes van de Beás (Roemeense zigeuners) horen, zang uit Transsylvanie en zelfs een roma lied uit Griekenland, half in Grieks (orginele tekst) en half in Romanes.

Bezetting:

De muziek van Maljaki Luludji is bijzonder vurig en vol emoties. Behalve dans- en feestmuziek brengt de groep ook huiveringwekkende klaagliederen. Een heel afwisselend concertprogramma.En als de stemming stijgt wordt er natuurlijk ook gedanst! Naast de nieuwste Cd Romnjije, Romnjije is er ook de Cd 'Te Del O Del te bestellen. Onze eerste CD 'Gindonale bare is momenteel niet verkrijgbaar!

Cd's kosten 15,00 euro per stuk en u kunt deze via de contactpagina bestellen.

© 2018